Ceza Hukuku

Kamu Hukuku’nun ana dallarından biri olan ceza hukuku, kanunlar tarafından suç olarak tanımlanmıs insan davranısının yapısını inceleyen ve buna özgü yaptırımlar öngören hukuk dalıdır. Ceza hukukunun bu itibarla iki temel unsuru suç ve yaptırımdır.

Maddi ceza hukuku olarak da adlandırılan dar anlamda ceza hukuku, suçları ve yaptırımlarını konu alır. Genis anlamda ceza hukuku ise, maddi ceza hukukunun yanı sıra, ceza muhakemesi hukuku ve infaz hukukunu da kapsar.

Maddi anlamda ceza hukuku kapsamında, ögrencilere Genel Ceza Hukuku ve Özel Ceza Hukuku olmak üzere iki ayrı kısımda ders verilmektedir. Genel ceza hukukunun konusu suç kavramının maddi ve manevi unsurlarıyla tanımı, ceza hukukuna hakim olan genel ilkeler, ceza kavramının tanımı, suçu ortadan kaldıran nedenler, cezayı azaltan ve ortadan kaldıran nedenler gibi bütün suçlar için geçerli olan ilke ve teorilerdir.

Özel ceza hukukunun konusu ise ülkenin kanunlarına göre suç sayılan eylemlerin neler oldugu, bunların kapsam ve sınırları, birbirlerinden ayrılan yönleri ile bu suçlara öngörülen cezalardır.

Maddi anlamda ceza hukukun yanı sıra Ceza Muhakemesi hukuku dersleri kapsamında, ceza muhakemesinin nasıl yapılacagının, muhakemeye katılanların hak ve yetkileri ile yükümlülüklerinin, korumaya iliskin tedbirlerin ve mahkeme kararlarına karsı denetim yollarıyla sorusturma ve kovusturma evrelerinin ögretilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca infaz hukuku kapsamında ceza ve güvenlik tedbirlerine iliskin kesinlesmis kararların yerine getirilmesi hakkında esaslar bu anabilim dalı bünyesinde incelenmektedir.

Alkar Hukuk ve Danısmanlık Büromuz Ceza Hukuku alanında müvekkillerine ve danısanlarına her türlü hukuki destegi profesyonel ekibiyle vermektedir.